Dzień Śniadania

Włoskie śniadanie to sama słodycz, gdyż składa się głównie z produktów bogatych w cukier. Typowy duet to oczywiście kawa, najczęściej, cappuccino oraz ciepłe jeszcze cornetto(rożek) – wypełniony różnego rodzaju marmoladami, czekoladą lub kremem.

la colazione – śniadanie
fare colazione – jeść śniadanie

biscotto (m) – biszkopt, herbatnik
bombolone (m) – pączek
brioche (f) – drożdżówka
budino (m) – budyń
il caffè – kawa
il caffè latte – kawa z mlekiem
caramella (f) – cukierek
confettura (f) – konfitura, dżem
cornetto (m) – rożek
crema (f) – krem
crepe (m) – naleśnik
dolce (f) – ciasto
gelato (m) – lody
marmellata (f) – marmolada
meringa (f) – beza
miele (m) – miód
panettone (m) – babka drożdżowa
panna montata (f) – bita śmietana
panpepato (m) – piernik
pasticcino (m) – ciastko
sorbetto (m) – sorbet
strudel (m) – strudla
il tè – herbata
tiramisù (m) – tiramisu
torta di mascarpone (f) – sernik

Brak komentarzy

ZOSTAW KOMENTARZ